O excrocherie

Arhiducele Dominic Habsburg vrea sa vanda Castelul Bran. Nimic neobisnuit: castelul e, pare-se, al Habsburgilor, si Habsburgii nu sunt manageri de muzee ci Imparati si Arhiduci. OK! Excrocheria pe cale sa se intample e pretul imens pe care il cere Arhiducele pe castel: 80 de milioane de dolari de la statul roman. Cum statul roman a zis initial pas, Arhiducele cere 135 de milioane de la cumparatorul „potrivit”, iar daca obtine o oferta, statul roman poate sa intervina atunci si sa plateasca suma in schimbul castelului.

Nu ar fi nici o problema daca Dominic Habsburg ar gasi vreun fraier care sa dea o caruta de bani pe Castelul Bran. As vrea numai sa ii stiu si eu numele, pentru ca as avea si eu un pod de vanzare. Problema e ca pana la urma castelul are sa ajunga tot in mana statului roman, in suma unei sume prea mari pentru cat face. Nici un castel nu valoreaza 135 de milioane de dolari, cu atat mai putin unul in paragina, gol pe dinauntru, spoit cu var pe dinafara, intr-un colt al Europei unde nu s-a intamplat niciodata mare lucru.

Ce valoare are un castel in zilele noastre? Washington Post a publicat anul trecut un articol despre Castelul Boucard, pe Valea Loirei. Proprietarii incearca in zadar sa il vanda cu 3.75 milioane de dolari. E drept, Boucard e cam in paragina, dar asa e si Branul: nu de mult, guvernul l-a spoit cu var, si nu m-ar mira daca nu cumva i-a tras si niste termopane in ultima vreme, distrugand orice urma de autenticitate. Mai mult, Branul e absolut gol pe dinauntru: are vreo zece piese de mobilier mai vechi, pe cand in Boucard se poate locui. Boucard e situat in Franta, o tara care cat de cat respecta dreptul de proprietate. Cine poate sa spuna acelasi lucru in Romania, in care procesele de restitutie ajung frecvent sa se adjudece la Bruxelles, dupa nenumarati ani de amanari, apeluri si contestatii?

E Boucard un exemplu nefericit? Nu: cu pana in 3 milioane de euro poti sa cumperi castelul asta. Sau asta. Asta e ceva mai ieftin, pana in 2 milioane de euro. Cu 3 milioane jumatate poti sa cumperi minunatia asta (nici urma de var, fara termopane, ingrijit si cu mobilierul in buna stare.) Daca statul roman vrea unul care arata mai medieval, asta se vinde cu 3 milioane de euro. Daca statul roman vrea un castel din Europa Centrala si de Est, uite unul care arata traznet, cu 63 de milioane de coroane cehesti in sudul Moraviei. Nici asta nu arata rau, cu numai jumatate de milion. Cu 135 de milioane, guvernul Romaniei ar putea sa cumpere cam 60-70 de castele asortate prin intreaga Europa.

Incercand sa justifice pretul cerut, Arhiducele Habsburg sustine: „Aside from the castle’s connection to one of the most famous novels ever written, Bran Castle is steeped in critical events of European history dating from the 14th century to the present.” Legatura cu romanul lui Stoker e vaga: da, actiunea se petrece in Transilvania, dar mai mult pe la Bistrita, la hanul Coroana de Aur, nu la Brasov. E posibil sa reusesti sa ii fraieresti pe straini cu legatura asta fictionala, dar poti oare sa castigi 27 milioane de dolari pe ani (presupunand o rata a dobanzii de 5%) din asa o fraiereala ca sa acoperi pretul de 135 de milioane? Versailles castiga 60 de milioane de euro pe an din bilete (3 milioane de vizitatori, la 20 de euro biletul), si Versailles nu are nevoie de legaturi chestionabile cu un roman de duzina ca sa atraga vizitatori. Evenimente istorice importante? Numiti unul; daca ar fi fost vreunul, poate ca administratorii muzeului l-ar fi pomenit in locul pseudo-legendei cu Dracula. Si ca lui Vlad Tepes i s-a facut somn cand trecea odata pe langa castel nu se pune.

Statul roman o sa cheltuie 7 dolari de caciula ca sa rascumpere Castelul Bran si sa il aduca inapoi in patrimoniul national. Nu stiu ce castigam cu asta: Castelul Bran probabil nu ar fi fost cine stie ce nici in starea originala, dar acum el nu poate fi mai mult decat un muzeu al risipei si nepasarii statului comunist si post comunist. As prefera ca guvernul sa dea cei 7 dolari ai mei SMURD-ului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: