Mai multe reactii firesti la filmul de locul 4 care a castigat Palme d’Or

In Ziua, unde rar se poate citi ceva de calitate. O fi fost ziua libera a Mirunei Munteanu.

Si in Cotidianul, Cristi Rogozanu: „Cristi Mungiu a cistigat premiul mai ales pentru el. Si-l felicit si ma bucur pentru el. Poporul roman insa n-a cistigat nimic. Ar trebui sa fie fiecare cistigat ca spectator. Nu se va intimpla. M-am saturat ca, de la o victorie a Stelei pina la un premiu elitist, sa urlam din toti bojocii despre destinul romanesc.”

Eu unul m-am saturat de modul in care romanii sarbatoresc succesul fiecarui roman ca si cum ar insemna ceva mai mult decat succesul lui personal, ca si cum ar spune ceva despre Romania sau despre romani. Reactia lui Eugen Serbanescu, directorului Centrului National de Cinematografie, institutia care  clasat filmul lui Cristian Mungiu pe locul 4, sub invierea lui Miclovan de catre Sergiu Nicolaescu (ca si cum in tara lui Ceausescu cineva ar avea nevoie de filme despre comunisti de treaba) si un pic mai sus decat Liceenii in mileniul trei (ca si cum Liceenii ar fi meritat sa supravietuiasca deceniul 80) e exemplul perfect: „Este un moment istoric pentru cinematografia noastra.”

Nu, nu este! Pentru ca nu „cinematografia noastra” a luat premiul, ci Cristi Mungiu. Contributia Romaniei in general, si a Centrului National de Cinematografie in particular, la succesul lui Mungiu a fost sa ii bage bete in roate, si pentru asta nu se dau premii si nu se primesc felicitari.

Pierduti in euforia data de succesul altora, romanii rateaza o sansa excelenta pentru a-si pune o intrebare importanta: de ce romanii astia au succes in strainatate, dar nu si in tara? De ce e Norman Manea un scriitor de succes in Statele Unite (tara aia fara cultura) si nu in Romania? De ce a preferat Cioran sa fie apatrid, si Ionesco francez in loc sa se considere romani? De ce a plecat profesorul erou de la Virginia Tech din tara si de ce nu a vrut sa fie inmormantat in Romania? De ce l-a batut Mungiu pe Nicolaescu la Cannes, dar nu si la CNC? Asta e intrebarea la care are trebui sa raspunda Eugen Serbanescu impreuna cu restul romanilor in loc sa se auto-felicite pentru un succes la care nu au avut nici o contributie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: