Romanii castiga intotdeauna, din nou

Anul trecut pe vremea asta scriam ca romanii au obiceiul pagubos de a-si pune esecurile pe seama altora: in general turcii, arbitrii sau ploaia. De exemplu, Mihai Traistariu nu a pierdut la Eurovision pentru ca a fost mai slab decat alti trei concurenti ci pentru ca s-a votat la bascalie. Daca nu s-ar fi votat la bascalie, si daca Traistariu ar fi avut o alegere mai inspirata a toaletei, si daca Romania era o tara cu mai multi vecini (la Eurovision, se stie, se voteaza cu vecinii, si Marea Neagra nu are nici un vot), Mihai Traistariu sigur castiga. Hai Romania: chiar si cand pierdem, e ca si cum am fi castigat!

Anul acesta formatia Todomondo interpreteaza partitura penibila si jalnica a lui Traistariu: au pierdut, dar nu din vina lor. Sau, cum ar spune Todomondo: ei lost, mais non de вина il loro. In topul vinii, Todomondo nu e nici macar pe locul lui Traistariu. Ca piesa e cantata intr-un ghiveci lingvistic din care nu lipsesc decat Bantu, Esperanto si Pasareasca nu intra in Top 4. Ca la sfarsit cantecul degenereaza in masuri care erau populare in satele romanesti acum 100 de ani, dar care nu sunt familiare pentru nimeni in restul Europei de acum nu intra in Top 4. Ca Todomondo s-a imbracat in costume pe care le-ar fi refuzat si Village People daca ar fi fost drogati cu LSD nu intra de asemenea in Top 4.

In Top 4 avem in schimb pe rand: 1) ca s-a votat (cum se stie) cu vecinii; 2) cineva are ceva impotriva Romaniei; 3) televiziunea finlandeza a facut „multe greseli, si toate la Romania”; 4) multora le-a fost frica de Romania. Ca cineva are ceva impotriva sau ca ii e frica de Romania e o stupizenie care nu merita discutata in afara paginilor Romaniei Mari. Dar ca s-a votat cu vecinii si ca au fost erori sunt aberatii care pot fi demontate empiric. Dupa cum relateaza chiar Evenimentul Zilei, favorita a fost reprezentata Serbiei, care a si castigat. Un concurs in care favoritul castiga e in mod sigur un concurs cu putine erori, nu cu multe. Si cum ar fi putut Serbia castiga vreodata daca intr-adevar la Eurovision s-ar vota cu vecinii? Printre vecinii Serbiei se numara Croatia (razboi in ’92), Bosnia si Hertegovina (razboi din ’92 pana in ’98), Muntenegru (care s-a separat cu resentimente de Serbia in ’06), Albania (ai carui etnici Serbia a masacrat in Kosovo), Macedonia (cu care Serbia are in continuare ceva de impartit). Daca Eurovision ar fi intr-adevar un concurs de popularitate printre vecini, s-ar astepta vreodata cineva in mod serios ca Serbia sa castige?

Din nou: „Impartirea generoasa a culpei pentru esec la altii e un simptom al unei boli mai grave decat simpla fuga de responsabilitate. Ca si folosirea expresiilor „victorie morala” si „infrangere frumoasa”, ca si polosirea teoriei conspiratiei, ca si goana dupa doctorate de carton, atribuirea culpei pentru esecurile noastre altora serveste nevoii de negare a existentei valorilor, de incetosare a distinctiei dintre bine si rau, dintre bun si mai bun. Daca unul a castigat, dar celalalt este invingatorul moral, daca de cate ori a pierdut unul e pentru ca nu a avut chef sa concureze, daca niciodata conditiile meteorologice, istorice sau geografice nu sunt suficient de egale pentru a permite comparatia intre noi si altii, valoarea si performanta nu exista, la fel cum nu exista adevarul sau expertiza. Pentru ca nu stim cine e mai bun, toti suntem la fel de buni. O, tara gri, plina de mediocritate!”

2 răspunsuri to “Romanii castiga intotdeauna, din nou”

 1. neamtu tiganu Says:

  draga muck cel cel mic,

  Ai vazut Eurovision? Cred ca ai vazut altceva decit am vazut io.. si nu e vorba de „esecul” Romaniei, ci de modu general de impartire.. departe f. departe de obiectivitate. Privind tarile foste jugoslave … mai gindeste-te… esti p-afara!

 2. muckcelmic Says:

  neamtu tiganu,

  nu iti inteleg comentariile, dar apreciez ca ai incetat cu injuraturile, cat de cat, asa ca las comentariul asta. „Privind tarile foste jugoslave… mai gandeste-te… esti p-afara!”: este asta un comentariu menit a ma face sa invat ceva nou? Si daca da, ce anume?

  Un comentariu care vrea sa inteleg ceva nou e cel al Golanului. Asa se-njura!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: