Vesti bune: suntem cu 17 ani inaintea Frantei

Socialista Segolene Royal ii avertizeaza pe francezi ca alegerea oponentului ei, Nicolas Sarkozy, va aduce violente in tara. Alegerea ei va aduce, binenteles, linistea. Frustrati timp de ani de zile ca tara lor e decenii in urma Frantei, romanii au in sfarsit un motiv de mandrie: FSN-ul a inventat linistea ca slogan electoral si program politic inca din 1990! Daca nu s-ar fi terminat campania electorala azi, probabil ca am fi auzit de asemenea si sintagma „om de bine” si sloganul „Royal apare, le soleil rasare!”

Daca cineva l-ar lua in serios, argumentul lui Royal s-ar gasi periculos de aproape de instigare la un coup d’etat. Pentru ca ce altceva decat o lovitura de stat ar fi sa ii impiedici pe francezi sa voteze cum vor ei batandu-le apropo-uri cu violente daca nu esti aleasa presedinte? O mineriada? Si aici le-am luat-o inainte francezilor inca din iunie 1990.

Argumentul lui Royal e la fel de sofisticat ca si opinia socialistilor de dincolo de Ocean ca Statele Unite ar trebui sa evite a-i supara pe fundamentalistii islamici ca sa nu cauzeze mai mult terorism, sau in varianta ei scurta ca rezistenta la terorism cauzeaza terorismul. Si la fel de gresit. Guvernantii americani trebuie sa faca exact ceea ce ii platesc americanii sa faca, si daca fundamentalistii islamici aleg sa se opuna prin acte de terorism, ghinionul teroristilor. Ar avea sens ca America sa isi aleaga cu grija actiunile ca sa nu ii supere pe teroristi daca America ar fi in situatia Romaniei sub ocupatie sovietica. Dar Statele Unite nu sunt la cheremul teroristilor, si nici viata politica franceza nu este ostatica „tinerilor” din mahalalele Parisului. Sau, nu inca, cel putin daca francezii nu voteaza „linistea” in 2007.

Un răspuns to “Vesti bune: suntem cu 17 ani inaintea Frantei”

  1. muckcelmic Says:

    „To explain that if people don’t vote for one candidate there will be violence is quite simply to refuse the democratic and republican expression of opinion,” Sarkozy said.

    http://news.yahoo.com/s/nm/20070505/wl_nm/france_election_dc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: