Intrebari care tipa sa fie puse

Intr-unul din episoadele in Da Ali G Show, Borat, falsul ziarist de la televiziunea kazaha, face repetate referiri la masacrul de la Tishniek. Cand cineva ii ofera condoleante pentru tragedie, Borat le respinge. El nu e trist, ci mandru, pentru ca nu kazahii au fost masacrati, ci kazahii au facut masacrul!

Exact cine pe cine a masacrat e cateodata o intrebare care tipa sa fie pusa.

Dupa masacrul de la Virginia Tech, intreaga presa romana l-a omagiat pe profesoul Librescu ca pe un erou, ceea ce el fara discutie a fost. Toate necrologurile publicate in presa romana contineau informatia ca profesorul Librescu a fost un roman care a supravietuit Holocaustului. Intrebarea care tipa sa fie pusa aici e: cine exact a facut Holocaustul asta, si cui?

Raspunsul la intrebare ne-ar putea ajuta sa intelegem de ce in afara ziarelor romanesti nimeni nu a mai pomenit de „romanul” profesor Librescu.*

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

* EDIT: Presa straina l-a mentionat, binenteles, pe profesorul Librescu, dar majoritatea relatarilor il prezentau ca israelian nascut in Romania, si nu ca roman. Judecand dupa istoria personala a lui Librescu (Holocaust la mana romanilor, imigrare in Israel si dorinta sa fie inmormantat in Israel) as zice ca presa straina e mai aproape de imaginea lui Librescu despre sine decat cea romana.

4 răspunsuri to “Intrebari care tipa sa fie puse”

 1. Gabriel M. Says:

  Eu l-am vazut pe CNN si EuroNews, inclusiv pe siteuri. Asa ca, dial down the paranoia.

 2. muckcelmic Says:

  Bine-ai revenit. Cand ai timp, cred ca mi-ai ramas dator sa imi spui ce era asa de bine cu guvernarea Allende despre care eu am o parere ciudata.

  L-ai vazut pe Librescu, stiu. Dar era romanul Librescu, sau israelianul Librescu? Ca eu pe unde m-am uitat era israelianul Librescu, si din cand in cand se mentiona ca era nascut In Romania. De fapt, mult mai des se mentiona ca a scapat de Holocaust decat se mentiona ca e nascut in Romania.

 3. emil Says:

  Pe FoxNews Librescu a fost prezentat destul de complet: roman, supravietuitor al Holocaustului, emigrat in Israel si stabilit in SUA.
  Pe blogurile pe care le citesc Librescu e mentionat cam in egala masura drept Holocaust survivor si israelian si intr-o mai mica masura drept roman.

 4. muckcelmic Says:

  Ca Librescu a fost „Romanian-born” e un fapt, si asa il prezinta si FoxNews. Dar ziarele romanesti il prezinta ca roman, nu ca israelian din America nascut in Romania. Parerea mea e ca Librescu nu ar fi aprobat caracterizarea lui ca roman.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: