Sondaj de opinie, pe bune

Un exercitiu de fantezie istorica: daca ati avea de ales la scurt timp dupa instalarea guvernului Petru Groza, 6 martie 1945, intre urmatoarele doua optiuni:

a) ce s-a intamplat in realitate in Romania, 44 de ani de dictatura comunista, cu 2,000,000 de detinuti politici torturati in inchisori din care 300,000 au fost executati, sau

b) o dictatura militara de 16 ani, cu 3000 de morti (printre care si Petru Groza) si 30,000 de torturati,

ce ati alege?

4 răspunsuri to “Sondaj de opinie, pe bune”

 1. Iulian Says:

  Răspund mai direct la întrebarea pe care tu ai pus-o mai pe ocolite. Da, cred că guvernarea lui Pinochet a produs net mai mult bine decât rău țării lui.

  Dar analogia între România 1945 și Chile 1973 nu e perfectă. Să nu uităm că România a ‘găzduit’ armate sovietice timp de aprox 14 ani. Guvernul lui Petru Groza a rezistat și a putut comite atâtea nelegiuri și ‘mulțumită’ sutelor de mii de cizme sovietice staționate în țară.

 2. Gabriel M. Says:

  Ai o imagine foarte… ciudata despre guvernarea Allende.

 3. muckcelmic Says:

  Da, poate ca am o imagine ciudata. E drept, nu stim ce ar fi facut Allende, un socialist cu doar o treime din voturi care a virat brusc inspre comunism, dupa cele doua, trei masuri anti-constitutionale pe care le-a luat, printre care si nationalizarea. Am putea asadar sa credem ca Allende in Chile ar fi fost exact altfel decat restul dictatorilor comunisti din lume, dar cat de rezonabila e o astfel de pozitie? As fi vrut ca si in cazul lui Petru Groza sa ne minunam acum ce ar fi putut sa fie daca nu ar fi fost dat jos, dar din pacate nu a fost dat jos.

 4. emil Says:

  Fara ezitare, varianta 2.
  Cu atit mai mult cu cit mortii si torturatii regimului Pinochet au fost elita comunista care a sprijinit regimul marxist al lui Allende, inclusiv un numar semnificativ de internationalisti comunisti din Europa si America. A fost o binemeritata lectie istorica in care adeptii exterminarii in masa pe criterii ideologice s-au pomenit in rol de victime in locul posturii obisnuite de calai.
  What goes around comes around.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: