Democratii au un plan perfect pentru a face America mai vulnerabila

Exact titlul acesta senzational e ce te-ai astepta de la unul spalat pe creier de Fox News ca mine. Dar cititi articolul acesta in care noul sef al Comisiei pentru Buget a Camerei Reprezentantilor, democratul Charles Rangel, explica de ce vrea sa reinstituie armata obligatorie! O sa ajungeti la aceeasi concluzie.

Armata obligatorie e o idee teribil de proasta. Cei care sunt pentru sustin ca e mai ieftina. Guvernul economiseste fonduri publice daca ii este permis sa recruteze pur si simplu oameni in armata in loc sa ii atraga prin salarii. Dar analiza asta e gresita. Costul unui om inrolat in armata e cat ar putea el sa produca angajat in alta parte. Costul nu se shimba daca omul acela e adus cu forta in armata, sau daca se ofera voluntar pentru un salariu bun. De asemenea nu se schimba cine suporta costul: recrutul, adica cetateanul obisnuit in cazul armatei obligatorii, sau contribuabilul, adica cetateanul obisnuit in cazul armatei voluntare.

Ce se schimba insa e identitatea soldatului. In cazul armatei obligatorii, soldatul e cine se nimereste. Recrutul mediu e unul care ar fi putut produce mai mult pentru societate ca programator si care nu e teribil de priceput sau entuziasmat de perspectiva de a ucide dusmani. In cazul armatei voluntare, soldatul mediu e unul care fie nu e in stare sa produca mai mult pentru societate ca avocat sau contabil, fie unul care se pricepe foarte bine, si ii face placere, sa ucida dusmani. In cazul armatei obligatorii, Bill Gates si Walker, Texas Ranger, au la fel de multe sanse de a deveni soldati, dar e clar ca Walker e un soldat mai bun, si ca Bill Gates sacrifica mai mult pentru un an in armata. Pe unitate de pricepere si entuziasm pentru slujba, armata voluntara e cea care minimizeaza costurile societatii, pentru ca ea permite selectarea in armata a exact acelor oameni care sunt cei mai potriviti.

Cand vrem sa maximizam placerea, sau sa minimizam costurile pe care le avem cand mancam in restaurante, nu desemnam la intamplare drept bucatari pe orice tanar intre 18 si 20 de ani, si apoi obligam populatia sa le guste creatiile culinare. Dimpotriva, lasam piata sa isi faca datoria, selectand in pozitiile de bucatari pe cei care au suficient de mult talent de bucatari si nu au inca si mai mult talent ca programatori. Daca procedam astfel intr-o chestiune relativ triviala, de ce nu am proceda la fel si intr-o chestiune de importanta nationala?

Raspunsul pentru majoritatea sustinatorilor armatei obligatorii e ca ei nu stiu suficient de multa economie incat sa priceapa argumentul de mai sus. Nu si in cazul lui Rangel. El stie ca o armata de amatori e mai proasta decat una de profesionisti, dar exact aia urmareste. Rangel sustine ca daca armata era formata din recruti, Bush nu ar mai fi pornit razboiul din Irak, si prin urmare daca avem o armata mai proasta, evitam razboaie. Dar o armata mai proasta pentru invazia Irakului e in acelasi timp o armata mai proasta pentru apararea Americii si pentru urmatorul razboi popular. Daca Rangel vrea ca Bush sa nu invadeze tari ar trebui sa ii convinga pe colegii de partid, senatorii si reprezentantii democrati, sa nu mai voteze pentru razboi, cum au facut data trecuta. Slabirea armatei nu poate fi o solutie, si pana si democratii ar trebui sa stie asta.

Un răspuns to “Democratii au un plan perfect pentru a face America mai vulnerabila”

 1. muckcelmic Says:

  Neamtu tiganu a lasat urmatorul comentariu. El nu are nici o legatura cu insemnarea, care e despre 1) de ce e armata de recruti mai proasta decat cea voluntara si 2) de ce vrea Rangel armata de recruti. 1) e un argument, si daca e gresit se poate demonta, ceea ce Neamtu tiganu nu face. 2) se poate citi direct de pe link; daca cineva ar vrea sa conteste 2) ar trebui sa imi explice ce nu am inteles de pe link, dar Neamtu tiganu nu face nici asta. Prin urmare, comentariul a fost sters.

  Draga Muck, nu te-am mai injurat de mult:), am asteptat sa vad cum te dezvolti. Se pare ca in scoala ai fost f. bun la mate, stapinesti metoda reducerii la absurd si curgerea logica. Ai uitat insa ca pt. folosirea acestei metode ai nevoie de o gindire libera, lipsita de prejudecati si de ideologii.

  Demonstratiile tale sunt f. stravezii, un fel de roman politist la care se stie criminalul din prefata sau un fel de filme Hollywood, ia cu iel se ia si banditu moare.

  Ai putea sa faci un blog rezumativ, s-ar reduce la America, republicani, Bush.

  P.S Stii ca iubesc P.S-urile, cuvintu propaganda iti spune ceva?
  Citez liber din tine ” Nu ti-e jena sa jignesti inteligenta eventualilor cititori?”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: