Numai in Romania!

1) Sorin Ionita descopera in Evenimentul Zilei argumentul libertarian in favoarea limitarii libertatii individului si a amestecului statului in economie! In tara unde a luat foc statia de pompieri si a fost jefuita politia, tara lui Ionesco si Urmuz, asta nu e mare lucru. Mult mai mare realizare e urmatoarea:

2) Daniel Daianu, cel mai economist din „economistii” romani, descopera in Gandul cererea perfect inelastica! Romanii, se pare, se vor indatora indiferent de costul creditului. Desigur, ca o curiozitate teoretica, o cerere poate fi perfect inelastica. Nici un economist insa nu a fost in stare sa identifice una in afara paginilor manualului de microeconomie intermediara. Mai mult, ca un bun sa aiba o cerere perfect inelastica, efectul de substitutie al pretului trebuie sa fie anulat de efectul de venit al pretului, si asta se intampla numai pentru bunuri inferioare. Iar creditul se pare ca nu e unul din acestea.

In cuvinte: daca pretul unui bun creste, bunul acela devine mai scump comparativ cu alte bunuri, si consumatorii o sa cumpere mai putin din acel bun si mai mult din altele. Acesta e efectul de substitutie. In acelasi timp insa, consumatorii sunt mai saraci cand pretul unui bun creste. In cazul anumitor bunuri, numite inferioare, consumatorii consuma mai mult din acel bun cand sunt mai saraci: de exemplu, cand oamenii sunt mai saraci ei tind sa consume mai multa paine si mai putin friptura, deci painea e un bun inferior. Cand pretul painii creste, oamenii consuma mai putina paine, pentru ca e mai scumpa, si in acelasi timp mai multa paine, pentru ca sunt saraci. Aceste doua efecte se pot anula, si cantitatea de paine poate sa nu reactioneze la pret, deci se poate ca cererea sa fie perfect inelastica. Insa asta se poate intampla numai pentru bunurile inferioare. Pentru restul, cum ar fi Mercedesuri, fripturi sau excursii, cand pretul creste, oamenii consuma mai putin si pentru ca bunul e mai scump si pentru ca sunt mai saraci.  

E creditul un astfel de bun inferior? Consuma oamenii saraci credite mai multe decat oamenii bogati? Au aurolacii din Gara de Nord credite mai mari decat cei cu vile in Primaverii? Nu. Creditul, ca majoritatea bunurilor, nu e un bun inferior. Prin urmare, cererea de credit nu poate fi perfect inelastica, indiferent de ce sustine Daianu!

Vestea buna e ca, daca Cercelescu sau Serbanescu se pensioneaza maine, Romania are cu cine sa ii inlocuiasca! Oferta de economisti ridicoli pare sa fie perfect elastica in Romania.

Reclame

4 răspunsuri to “Numai in Romania!”

 1. Gabriel M. Says:

  La Ionita nu stiu de unde tragi concluzia asta. Parerea mea este ca propunerea pe care o vehiculeaza el, privatizarea sistemului bancar, e riscanta si necercetata serios, motiv pentru care mi se pare inoportuna, insa de aici si pana la ce zici tu… nu vad legatura.

  Cat despre Daianu, iar citesti lucrurile partinitor… ideea era, cred eu, ca pentru orice dobanda in vecinatatea valorilor actuale, tot se vor lua credite. Nu spune daca la fel de munte sau mai putine. Eu asa as citi fragmentul de declaratie.

 2. muckcelmic Says:

  Cred ca ai dreptate. E rezultatul unei combinatii de titluri spectaculoase fara legatura cu continutul (vina lor) si neatentie (vina mea). Sorin Ionita spune ceva de genul „daca acest argument libertarian nu va convine” si ma gandeam ca el denumeste „libertarian” argumentul lui, in favoarea amestecului statului in chestiunea creditelor. Acum cred ca e posibil ca el sa se referit la argumentul „omului de paie” ca libertarian. Iar daca Daianu sustine ca creditele nu o sa scada brusc la zero pentru o schimbare de pret, are dreptate, insa aia nu are nici o legatura cu titlul articolului, care e mult mai senzational.

 3. Gabriel M. Says:

  Argumentul lui „libertarian” e cel in favoarea eliminarii rezervei fractionare, bancii nationale si emiterea privata de moneda… daca nu ma insel.

 4. muck-cel-mic-goes-online » Blog Archive » Numai in Romania! Says:

  […] Articolul nu apartine niciunei categorii.1) Sorin Ionita descopera in Evenimentul Zilei argumentul libertarian in favoarea limitarii libertatii individului si a amestecului statului in economie! In tara unde a luat foc statia de pompieri si a fost jefuita politia, tara lui Ionesco si Urmuz, asta nu e mare lucru. Mult mai mare realizare e urmatoarea: 2) Daniel Daianu, cel mai economist din “economistii” romani, descopera in Gandul cererea perfect inelastica!   De ce e asta o mare realizare? Citeste mai departe pe noul meu blog. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: