Sa ne bucuram fara nici un rost cu Sorin Ionita!

De curand Sorin Ionita a publicat un articol in care sustinea ca produsul intern brut al Romaniei s-a dublat din 2002 pana in 2006. Cum PIB-ul masoara cat am produs ca natiune, si prin urmare cat suntem de bogati, vestea ar trebui sa ne bucure. Dupa calculele lui Sorin Ionita, se pare ca suntem de doua ori mai bogati in 2006 decat am fost in 2002.

Dar suntem cu adevarat de doua ori mai bogati in 2006 decat in 2002? Judecand dupa statisticile oficiale pe care le puteti gasi aici (multumesc lui Gabriel pentru link), raspunsul e un nu clar. Produsul intern brut al Romaniei a crescut cu 31% din 2002 pana in 2007, si cifra asta include o estimare optimista pentru cresterea din 2006 in 2007, si o crestere suspecta de 8.4% in 2004. Suntem ceva mai bogati in 2006 fata de 2002, dar nu de doua ori mai bogati.

De unde apare cifra suspecta a lui Sorin Ionita. Se pare ca Sorin Ionita a luat Produsul Intern Brut al Romaniei si l-a transformat in euro, atat in 2002 cat si in 2006. Cum euro s-a depreciat in acesta perioada in raport cu leul, cresterea in PIB a Romaniei exprimata in euro pare mult mai mare decat e ea in realitate. Daca exprimam PIB-ul in euro, ar parea ca suntem de doua ori mai bogati, dar in realitate singurul lucru pe care il spune acea statistica e ca am putea cumpara de doua ori mai multi euro cu cat am produs in tara in 2006 fata de 2002. Cum majoritatea romanilor mananca, beau si consuma alte bunuri decat euro, cat de multi euro am putea cumpara cu cat am produs in tara, sau cat suntem de bogati exprimat in euro e irelevant pentru majoritatea romanilor.

La fel de bine am putea sa exprimam Produsul Intern Brut in calculatoare 386, al caror pret a scazut spectaculos in perioada 2002-2006. Ar parea ca suntem mai bogati din cauza ca am putea sa cumparam de 20 de ori mai multe calculatoare incete si cu ecran in patru culori, dar cum in realitate nu avem nevoie de aceste calculatoare si nu le consumam, cat de multe am putea cumpara e total irelevant. Daca am vrea sa parem mai saraci, am putea sa exprimam PIB-ul in proprietati in California, a caror pret a crescut spectaculos in aceasta perioada fara ca asta sa afecteze bunastarea multor romani, si asa mai departe.

Daca vrem sa stim cu adevarat cat suntem de bogati, trebuie sa masuram Produsul Intern Brut in termeni reali (masini, tractoare, soft si asa mai departe), nu in lei, sau in termeni nominali. Cu alte cuvinte, ca sa avem o imagine precisa a cat suntem de bogati trebuie sa eliminam din calcul influenta nivelului general al preturilor asupra PIB-ului. De exemplu, daca intr-un an inflatia ar fi atat de mare incat preturile s-ar dubla, PIB-ul nominal (exprimat in lei) ar parea de doua ori mai mare chiar daca in mod real am fi la fel de bogati ca inainte. PIB-ul nominal in lei nu ne spune mare lucru, si prin urmare folosirea lui e de evitat pentru ca ne da impresii gresite. La fel e de evitat PIB-ul nominal in euro!

4 răspunsuri to “Sa ne bucuram fara nici un rost cu Sorin Ionita!”

 1. Gabriel M. Says:

  La Eurostat datele sunt mereu raportate la un an de baza, care se misca din 5 in 5 ani: ’95-’00-’05. Adica, pentru termeni reali ne uitam la PIB la preturile si la cursul de schimb din 2000. Sau 2005 sau 1995. Nu conteaza pentru ca din procedura de chain-linking, lucrurile sunt destul de flexibile de la an la an (pot intra/iesi produse, etc.)

  Mai ingrijoratoare, daca ma intrebati pe mine, este ponderea cheltuielilor guvernamentale in PIB.

 2. Golanul Says:

  Cred ca evaluarea PIB in euro este cea mai corecta solutie, fiindca euro reprezinta un element de comparatie relativ stabil. Euro s-a depreciat in raport cu leul doar intre 2005 si 2007, apreciindu-se formidabil intre 2002 si 2005. Cu scuze, dar comparatia dv. cu calculatoarele este fortata, iar indemnul de a calcula PIB in tractoare si televizoare ne duce cu gindul la problemele de tip Marius Chicosh Rostogan: cit fac 20 de cai plus 15 boi?

  Pe cine ati auzit dv. calculind Produsul National brut in marfuri? Pe orice site va duceti il gasiti in valuta cea mai convenabila/ stabila a momentului.

  Imi place foarte mult stilul dv.; in citeva rinduri cred insa ca v-ati avintat dincolo de limitele competentelor.

 3. Mircea Says:

  Bullshit – referitor la ultimul comentariu

 4. Mircea Says:

  … iar „domnul” Sorin Ionita este un tip dezinformat (oare?) sau nu face altceva decat propaganda dictata de cei care guverneaza

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: