Este Clinton vinovat pentru 9/11?

Un film difuzat de ABC atribuie o parte din responsabilitatea pentru 9/11 lui Clinton si administratiei sale. Democratii au cerut modificarea sau interzicerea difuzarii filmului, pentru ca, spun ei, contine inexactitati. Acest argument e foarte asimetric: cand republicanii au cerut modificarea sau interzicerea difuzarii unui film despre Reagan, din cauza ca avea inexactitati, democratii i-au acuzat de cenzura si reprimarea libertatii cuvantului. Sunt foarte surprins ca nimeni nu ii acuza acum pe democrati de cenzura, mai ales ca intr-o tara ca America unde puterea e destul de bine impartita intre cele doua partide, nu e neaparat nevoie sa fii „la putere” pentru a fi capabil de cenzura.

Dar exista si un argument simetric, si ceva mai serios, impotriva atribuirii vinii pentru 9/11 lui Clinton. Imediat dupa 9/11, cativa americani au ajuns la concluzia ca vina pentru 9/11 apartine nu teroristilor ci Americii. Dupa cum spune Timothy Noah de la Slate (in primul segment marcat cu galben), cand niste idioti de extrema stanga (poate Chomsky?) au sustinut ca America e vinovata pentru 9/11, din cauza ca America promoveaza globalizarea si neocolonialismul, democratii s-au delimitat public si foarte vehement de aceste idei. La fel ar trebui sa se delimiteze si republicanii de aceasta noua incercare de a da vina pe America pentru 9/11 care vine de data asta din tabara lor.

Noah are dreptate, democratii s-au delimitat clar de idiotii de extrema stanga. Dar la fel au facut si republicanii cand idiotii de extrema dreapta au sustinut ca America e vinovata pentru 9/11. Cand Jerry Falwell si Pat Robertson au spus ca America e vinovata pentru 9/11 pentru ca America ii tolereaza prea mult pe homosexuali si nu ii pedepseste pe divortati si adulteri, republicanii s-au dezis prompt de aceste declaratii. Si bine au facut: nu fundamentalistii islamici din Afganistan decid care e legislatia Americii in legatura cu homosexualii, divortul sau adulterul, ci americanii. Daca americanii, si sper ca si voi, considera ca e bine ca homosexualii sa aiba aceleasi drepturi ca heterosexualii sau ca e bine ca adulterii sa nu fie omorati, talibanii nu au nici un cuvant de spus in acesta chestiune. Si bine au facut si democratii cand s-au delimitat de extremistii lor: talibanii nu au un cuvant de spus nici in politica externa a Americii. Neocolonialismul american pana la 9/11 a inclus eliberarea Kuweitului, incercarea nereusita de oprire a macelului in Somalia, si incercarea reusita de oprire a macelului in Bosnia si Kosovo, toate actiuni bune dupa parerea americanilor, si sper ca si a voastra.

Intr-un fel, daca cadem de acord ca politica interna si externa a Americii inainte de 9/11 a fost buna, a acuza America pentru 9/11 e ca si cum ai acuza victima unui jaf pentru jaf, din cauza ca e prea bogata. Adica ar fi stupid: a fi bogat e bine, a fura e rau, nu e vina celui care are pentru ca hotul fura. Dar filmul difuzat de ABC, din cate am citit pentru ca nu l-am vazut, nu acuza America pentru 9/11, ci pe Clinton si administratia lui. Filmul nu acuza victima jafului pentru ca e prea bogata, ci pe paznic pentru ca nu si-a facut bine datoria. Nu e acelasi lucru! Daca intr-adevar Clinton a refuzat sa lupte serios impotriva terorismului, daca a refuzat sa il elimine pe Osama bin Laden care era implicat in atacurile impotriva ambasadelor si impotriva USS Cole, vina pentru 9/11 ii apartine si lui Clinton, la fel cum vina pentru jaf ii apartine si paznicului daca dormea in timpul serviciului. Desigur, doar a-l acuza pe Clinton nu inseamna neaparat si imediat si a dovedi ca e vinovat. Dar a te intreba daca Clinton (si Bush, pentru anul cat a fost presedinte inainte de 9/11) sunt vinovati pentru 9/11 nu e o intrebare care trebuie ignorata ca si acuzele lui Falwell si Chomsky.

Un răspuns to “Este Clinton vinovat pentru 9/11?”

  1. beibhinn Says:

    Clinton Interview On Fox News

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: