Acesta nu este un blog despre toalete

Subiectul acestui blog nu este America sau Israelul. Nu este nici macar Romania sau romanii. Tin sa amintesc asta pentru ca ori de cate ori apare cuvantul America in blogul acesta, unii cititori tin sa mentioneze ca o imagine completa a Americii ar trebui sa contina si faptul ca Americanii sunt obezi. Probabil, dar acest blog nu e despre America, nu e America ogarului cenusiu. La fel, ori de cate ori mentionez Israelul, unii cititori ma iau de la pas’opt. In acesta insemnare o sa mentionez toalete publice. Cu toate acestea, vreau sa fie foarte clar: blogul acesta nu este despre toalete.

Subiectul acestui blog este prostia. Nu prostia accidentala, cea dinainte de cunoastere. Nu prostia fireasca, ca ceea ce ramane necunoscut odata ce limitele inteligentei au fost atinse. Acestea sunt fenomene normale, pe care le experimentam cu totii. Subiectul acestui blog e prostia asumata, ca acceptare necritica a ideilor altora, daca ele se potrivesc cu propriile prejudecati. E prostia suficienta, adica refuzul invatarii lucrurilor noi. Mai ales, e prostia agresiva, adica presupunerea ca cei cu care vorbesti sunt mai prosti decat e rezonabil sa te astepti sa fie. Cand Miruna Munteanu vinde cititorilor Zilei argumente pe care si un copil de 8 ani ar vedea ca sunt gaunoase, ea se face vinovata de prostie agresiva. Ea isi zice: cititorii sunt atat de prosti incat nu au sa isi dea seama ca argumentele sunt gresite. Cand Eliza Francu „traduce gresit” discursul lui Bush si introduce un cuvant care nu exista in original, ea se face vinovata de prostie agresiva: ea isi imagineaza ca cititorii sunt suficient de prosti, sau lenesi incat sa nu caute in original.

Nu trebuie sa fi ziarist la un cotidian national ca sa te faci vinovat de prostie agresiva. Si „muritorii de rand” pot sa isi considere conlocuitorii prosti. De exemplu, lucyman sustine ca in Olanda e la fel de rau ca in Romania. Unul din argumente e ca plaja seara e mai murdara in Olanda decat in Romania. Eu nu contest ca in Olanda e la fel de rau ca in Romania, sau ca poate e inca si mai rau. Dar contest ca argumentul lui dovedeste asta. Si toaleta mea de acasa, si cea publica din Gara de Nord sunt mizerabile cand sta cineva pe ele, dar esential e ca a mea e curata inainte si dupa folosire. La fel si aici: esential e cum e plaja in Olanda dimineata, nu seara.

Acesta tehnica a pseudo-argumentului e folosita frecvent in discutiile intre oamenii care fac pe prostii si prostii din publicul lor tinta, intre prostii „agresivi” si prostii care accepta sa fie prosti. Ea este tehnica asemanarii fara nici o relevanta. Daca plaja e murdara in Romania dimineata, la amiaza si seara, in sezon si in afara lui, iar in Olanda numai seara, asemanarea pomenita nu dovedeste nimic. Inca un exemplu: Ana Maria Hamza spune ca desi in Germania castigi mai mult decat in Romania, odata ce platesti tot ce trebuie sa platesti, si prin asta cred ca se refera la ipoteca la casa, rata la masina si asigurarea medicala si dentala, ramai cam tot cu atatia bani cat ai face in Romania. Desigur, numai ca spre deosebire de Romania, in Germania ai avea casa, masina si asigurare, ca doar nu platesti degeaba.

OK, si care e problema mea daca oamenii vor sa faca pe prostii sau chiar vor sa fie prosti? Problema e ca discursul public e un bun pe care il consumam toti, si ca argumentele proaste scot din discursul public pe cele valabile, la fel cum se intampla cu monezile. Poate e mai bine in Olanda si Germania, sau poate e mai bine in Romania, dar cu argumente ca ale lui lucyman sau Ana Maria Hamza nu o sa stim niciodata. Si asta ne afecteaza pe toti.

Reclame

8 răspunsuri to “Acesta nu este un blog despre toalete”

 1. DoctorDan Says:

  Cu alte cuvinte, nu te intereseaza substanta argumentului, daca sprijina o pozitie adevarata sau falsa, ci te intereseaza nivelul de sofisticare al acestuia. O minciuna bine slefuita, inteligent alcatuita, nu va face niciodata obiectul tiradelor tale? Este o pierdere de vreme si o irosire a talentelor tale aparente sa combati „prostia”, adica erorile triviale, pentru ca acestea pot fi detectate cu relativa usurinta de oricine. Ar fi mai interesant daca ai combate in schimb inteligenta, atunci cand e folosita in mod lipsit de onestitate sau in slujba unor cauze dubioase. Asta daca doresti sa te ridici peste nivelul de a arata cu degetul si a te hlizi la inferioritatea evidenta a unora.

 2. Neamtu tiganu Says:

  Neamtu cind vrea sa te desfinteze intii te lauda, romanii, pe care vad ca-i simpatizezi f. tare, te injura de la inceput ca lucrurile sa fie clare.

  Deci laude, bloaga e scrisa ingrijit, provocator, ABER..

  Subiectu prostie e f. generos mai ales pt. cel ce-l aborda, se poate presupune ca acela care-l trateaza e mai presus de orice suspiciune deci ar fi inteligent..

  La subiect, statistica arata ca cei cu IQ ridicat nu fac mare lucru in viata, s-a emis ipoteza existentei Inteligentei emotionale. In definitiv mai toate hotaririle importanta pe care le luam in viata au o baza emotionala, alegerea nefestei, la cumpararea unei masini de multe ori e mai importanta culoarea, chiar si bursa, baza capitalismului, e de multe ori influentata de emotii. (Nu sunt tare-n linkuri).

  Drept urmare Miruna nu face decit sa apeleze la emotiile, simturile, sentimentele cititorilor, si o face f. bine, chiar daca pa mine nu ma convinge.

  Cine incearca, insa, sa convinga cu argumente logice ar fi bine indrumat daca ar incerca sa fie cit de cit neutru, sa dea exemple de „prostie agresiva” si din tabara „adversa” ideologic, ca o exista si in aceasta tabara asemenea exemple, sau ar trebui sa credem ca niste convingeri ideologice „sanatoase” nu au nevoie de nici o argumetatie?

  Daca n-o face isi da cu bita-n coaie!

  P.S Iubesc P.S-urile.. am avut bucuria sa primesc vizita unui bun prieten de pe vremuri din Ro care traieste in America, s-a ingrasat cu peste 20 de kg.

  Draga Muck cel mic, nu m-am decis daca sa inchei nemteste sau romaneste… blogu tau imi lasa un gust amar, de pelin de paste, are un pic de buchet, dar e tot un amestec de vinuri puse la macerat cu o buruiana, as indrazni chiar sa zic ca e romanesc tipic… contrar intentiilor autorului.

 3. muckcelmic Says:

  DoctorDan, ai dreptate. Nu ma intereseaza daca pozitia pe care argumentele o sprijina e adevarata sau falsa, dar am un motiv bun. Cu toate talentele mele „aparente”, nu stiu care e adevarul. Nu zic, ca altii, ca adevarul nu exista, si doar ca, in cele mai multe domenii, eu unul nu stiu care e. Stiu insa cum se ajunge la adevar, si cu pseudo-argumente ca ale lui Munteanu, lucyman si Hamza nu ajungem acolo. Misiunea acestui blog nu e de a decreta adevarul in orice domeniu posibil, ci e mai modesta: a ajuta la eliminarea pseudo-argumentelor din dezbaterea publica.

  A doua acuzatie e mai serioasa: tu esti de parere ca sunt superficial pentru ca imi aleg tinte usoare, ca apoi sa ma hlizesc la inferioritatea lor. Nu stiu ce sa zic, poate ai dreptate, dar defectele mele de caracter nu afecteaza pe multa lume. Mult mai ingrijorator pentru restul lumii ar trebui sa fie ca Munteanu, un ziarist la un ziar central, si Hamza, director al unui departament in Ministerul Finantelor, sunt tinte usoare. Fie acesti oameni sunt prosti, adica comit erori triviale care pot fi detectate de oricine, fie se asteapta in mod rezonabil ca publicul lor, cititorii sau cetatenii romani, sa fie prost. Nu e asta mai ingrijorator decat superficialitatea mea?

  Neamtu Tiganu, de unde sa incep? Sa incep si eu cu sfarsitul si sa spun ca iti urmaresc prestatia pe liberalism.ro si nu ma bucur deloc ca te-am castigat ca cititor? Sau sa incep cu laudele? „BLOAGA e scrisa INGRIJIT” trebuie sa fie una din cele mai bune mostre de umor involuntar gustate de cineva vreodata. Multumesc.

  Doua observatii despre criticile tale. Prima: opusul „prostiei agresive” nu e inteligenta, ci onestitatea. Eu nu pretind ca sunt cine stie cat de inteligent, ci doar ca sunt cinstit: nu bag pe gat celor cu care discut argumente care pana si eu, cu inteligenta mea limitata, stiu ca sunt gresite, cum probabil ca fac Munteanu, lucyman si Hamza. Desigur, argumentele mele pot sa fie gresite, si ma astept ca cititorii sa imi spuna asta. Dar argumentele mele nu o sa le dea cititorilor senzatia ca ii iau de prosti. Sau, ma insel?

  A doua: ai dreptate, si tabara cealalta foloseste pseudo-argumente. Ele nu apar pe blogul acesta (desi odata am sustinut ca tabara cealalta greseste si Iliescu are dreptate cand spune ca legea lustratiei nu e democratica: vezi http://muck-cel-mic-goes-online.weblog.ro/2006-04-30/Legea-lustratiei–o-masura-profund-nedemocratica.html#79885). Dar am un motiv bun: tabara cealalta e extrem de putin reprezentata in presa romana. Cine, in presa romana, a fost de partea Israelului in ultimul conflict? Eu nu tin minte pe nimeni. E greu sa descoperi argumente incorecte in articole care nu exista. E drept, as putea sa gasesc aceste pseudo-argumente in presa in limba engleza. Dar de ce i-ar interesa pe cititorii romani, care nu au auzit niciodata de Bill O’Reily, sa le spun cate greseli logice face in medie pe emisiune? Daca tu gasesti pseudo-argumente in „tabara cealalta” din presa romana, trimite-mi-le (lasa-le ca si comentariu la orice insemnare) si le public bucuros.

 4. Neamtu tiganu Says:

  Citez „Sa incep si eu cu sfarsitul si sa spun ca iti urmaresc prestatia pe liberalism.ro si nu ma bucur deloc ca te-am castigat ca cititor?”

  Mi-ar place daca ai dezvolta.
  Rudele si cititorii nu ti-i alegi, p-astia ti-i da Dumnezeu, numai prietenii ti-i alegi singur. Ar fi de ajuns un cuvint din partea ta si ti-ai pierde un cititor critic constructiv.. sau tocmai critica nu-ti cade bine?

  Citez „Prima: opusul “prostiei agresive” nu e inteligenta, ci onestitatea”. No comment :).

  Si inca ceva, argumentele tale nu sunt gresite sunt numai partinice si pe undeva anuleaza onestitatea. Pe undeva procedezi exact ca cei pe care-i critici, ne jignesti inteligenta, e drept in mod elegant.

  Sper ca prin aluziile tale la Israel nu incerci sa ma bagi pe mine in coltu antisemit. Poate ti-ai gasi un motiv daca as indrazni sa prezint pseudo-argumentele celeilalte tabere.

  P.S De fapt provocarea postarii mele ar fi trebuit sa fie „inteligenta emotionala”, mi-ar fi placut daca te-ai fi legat de aceasta tema, poate cindva o dezvolti, talent ai, esti documentat, succes.

  P.P.S Inca o dorinta, dincolo de critica ta indreptatita privind situatia din Ro, mi-ar place daca ai trata-o mai emotional, daca intelegi ce vreau sa spun, vezi primu PS.

 5. rast Says:

  Ideea pe care tu o numesti „prostie asumata, ca acceptare necritica a ideilor altora” a aparut, sub o alta forma, in filmul „I de la Icar”. Era vorba despre un experiment al unor psihologi americani care testau puterea decizionala a unei persoane.
  Concluzia era ca majoritatea oamenilor nu fac ceea ce le dicteaza constiinta (cand s-a turnat filmulinca nu se discutade inteligenta emotionala) ci ceea ce le spune/sugereaza o persoana pe care o considera autoritate in domeniu, tot un fel de acceptare necritica….

 6. hamza Says:

  nu stiu ce te determina sa fii atit de vehement impotriva unor pareri, poate consideri ca doar parerea ta conteaza si ca doar ea trebuie urmata. daca e asa, ai intr-adevar o abordare inteligenta…. dar poate ca nu e asta, ci doar nu ai avut ocazia sa traiesti in tara despre care povesteam. atunci gasesc ca este si mai inteligent din partea ta sa faci judecati de valoare, pe care apoi, cind esti „atacat” de cititori le justifici cu probabil(„…cum probabil ca fac…..”). Eu nu ma consider o tipa extrem de inteligenta, de aceea poate, nu sunt directoare in ministerul de finante asa cum te-ai documentat tu bine, insa sunt suficient de inteligenta sa fii inteles ca viata unui roman in strainatate are marile ei dezavantaje si ca visul strainatatii e unul dureros de neverosimil. as prefera sa cred ca nu esti doar un snob complexat si prost crescut care refuleaza in scris ci, ca ceea ce ai citit spus de noi, ti-a pus un semn de intrebare despre realismul visului strainatatii care iti place atit de mult sa il visezi.

 7. muckcelmic Says:

  Bine ai venit pe blog, hamza. Banuiesc ca nu ai citit restul blogului, asa ca poate nu esti familiara cu tema lui: pseudo-argumentele. Un pseudo-argument are trei proprietati: 1) el este fals, 2) proponentul stie ca e fals, c) cei care il „cumpara” nu isi dau seama ca este fals, fie pentru ca nu ii duce mintea, fie pentru ca le convine. Definitia asta contine o doza de subiectivism (de unde si cuvantul „probabil”): desi 1) e obiectiv, si 3) e o concluzie logica din 1) si 2), nu poti sa iti dai seama din exterior daca cineva isi da seama ca pseudo-argumentul e fals. De cele mai multe ori insa, cand e vorba de un ziarist, ca Miruna Munteanu, sau de un angajat la minister, ca tine, e destul de probabil ca proponentul isi da seama ca e fals.

  Sa luam argumentul tau: dupa ce iti platesti tot ce ai de platit in Germania, ramai tot cu mai nimic, ca in Romania, prin urmare nu e mai bine in Germania decat in Romania. 1) Este el fals? Da: nu e totuna sa ramai cu mai nimic DUPA ce ti-ai platit rata la casa, masina, asigurarea medicala si dentara, asigurarea de viata, contributia la pensii etc. (cel putin asa e in State, daca nu e asa si in Germania, scuze) cu sa ramai cu mai nimic INAINTE de a face toate astea. 2) Stie proponentul ca el e fals? Cum ziceam, probabil ca da; alternativa ar fi, desigur, mult mai putin flatanta. 3) Il cumpara fraierii? Sigur. QED, pseudo-argument.

  E mai bine in Germania decat in Romania? Cum ziceam, nu stiu. Cel mai probabil e mai bine pentru cei care raman si mai rau pentru cei care se intorc. Dar argumentul meu e ca cei care se intorc se intorc IN POFIDA faptului ca acolo se castiga atat de bine incat sa ramai cu nimic dupa ce ti-ai platit totul spre deosebire de Romania, unde ramai cu nimic fara sa iti fi cumparat nimic. Si nu e nici o problema cu asta. Problema e cu a le spune la fraieri pseudo-argumente pe care ei vor sa le auda.

 8. hamza Says:

  imi place din ce in ce mai mult sa citesc textele scrise de tine, fiindca nu am vazut de mult pe cineva atit de pasionat sa rationamente pe cit de logice, pe atit de incilcite si in final, atit de gresite. nu uita ca logica poate exista si fara silogisme si ca ele au fost inventate pentru studierea logicii si nu invers, dar premisele sunt cele false in analiza ta. daca iti mai amintesti articolul in care sunt intervievata, acolo se gasesc si alte motive pentru care aleg sa nu plec din Romania, iar argumentatia nu se face exclusiv pe baze obiective.eu imi prezinta parerea functie de propria experienta, prezint o concluzie dupa cele traite acolo, nu cred/stiu ca mint oamenii. imi asum ca prezint parerea mea=un element subiectiv, de aceea si vorbesc acum cu tine, dar am pretentia ca informatia mea este mai buna decit a ta care nu ai avut o experienta similara dar o comentezi pe a altora si impui cititorului o linie speculativa. tu esti cel care transimite informatie trunchiata:1. aduci in discutie doar unul dintre argumentele mele, si 2. extragi din el in mod speculativ o concluzie. eu nu am spus niciodata ca din salariul din germania imi pot plati vreo rata la o casa. acolo, ca sa poti face asa ceva trebie sa fii un om cu posibilitati financiare mult peste medie. oamenii de rind stau in chirie. nu faceam referire nici la asigurari, sau alte cheltuieli despre care vorbesti tu.
  ca sa nu o mai lungesc, impresia pe care o lasi e ca iti place sa combati de dragul de a combate si asa cum iti mai spunea cineva intr-un raspuns, nu te intereseaza si ce combati. tie iti place sa le spui omenilor ce vrei tu sa auzi, si din vehementa cu care prezinti o situatie despre care tocmai ti-am explicat ca nu stii tot, ca nu o stapineti, imi dai senzatia ca ai pretentia ca oamenii aceia care te citesc sa te si creada. cu alte cuvinte, faci exact ce ma acuzi pe mine. mi-ar placea sa vad daca exista totusi o finalitate a demersului, insa m-a deranjat abordarea ta vis-a-vis de mine si nu voi mai continua nici sa citesc raspunsurile talle, nici sa le raspund.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: