Furt de identitate la Gandul

Cineva ar trebui sa il sune pe domnul Cercelescu acasa si sa il atentioneze ca este victima unui furt de identitate. Se pare ca un impostor bantuie redactia ziarului Gandul dandu-se drept Gheorghe Cercelescu. Ba mai mult, scrie si trimite la publicat articole sub semnatura lui Cercelescu. Cum altfel s-ar putea explica acest articol din Gandul in care „Gheorghe Cercelescu” descopera virtutile monetarismului, teoria economica care sustine ca cresterea masei monetare este cauza inflatiei? Nu stie oare cel care si-a insusit identitatea lui Cercelescu ca adevaratul Gheorghe Cercelescu crede ca inflatia este cauzata de orice altceva in afara excedentului monetar, cum ar fi arieratele, importurile, firmele cu pierderi, ungurii, secetele, potopurile sau Mos Craciun?

„[B]anul în sine nu reprezintă nimic”, „nu banii contează, ci lumea mărfurilor şi serviciilor”, „Americanii sunt bogaţi nu pentru că au dolari mulţi, ci pentru că productivitatea lor este ridicată”, „Banii care nu au un suport economic sunt un drog, creează numai iluzia de bine”, „ori de câte ori se aruncă pe piaţă mai mulţi bani decât valoarea mărfurilor şi serviciilor existente, preţurile intervin şi restabilesc echilibrul prin inflaţie”. Toate aceste fraze ar fi putut fi scrise de Milton Friedman, dar nu de adevaratul Gheorghe Cercelescu. Intr-adevar, economistii au cazut de acord ca inflatia este un fenomen monetar si poate fi cauzata numai de fenomene monetare, cum ar fi cresterea masei monetare, a cantitatii de bani din economie. Arieratele, importurile, pierderile firmelor neperformante sunt fenomene reale (adica tin de „lumea marfurilor si serviciilor” in terminologia din articol), nu monetare, si ele nu duc de unele singure la inflatie.

Cu toate acestea nici un economist care se respecta nu ar fi putut sa scrie ultimele propozitii din articol. Am sa revin ca sa explic de ce ultimul paragraf si propozitia dinaintea lui sunt bad economics. E incurajator pentru falsul economist amator sa constate ca, cu exceptia imbratisarii monetarismului, hotul de identitate stie la fel de putina economie ca si adevaratul Cercelescu.

Un răspuns to “Furt de identitate la Gandul”

  1. Gabriel M. Says:

    Dle. Muck, aveti ceva rau de spus despre efectul multiplicator?!!! 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: