Avem si noi fotbalisti de talie mondiala, de exemplu Nadia

Daca urmaresti Cupa Mondiala transmisa de televiziunea romana ai putea crede, dupa frecventa cu care comentatorii mentioneaza jucatori romani mai mult sau mai putin obscuri ca echipa nationala a Romaniei participa la eveniment sau chiar ca joaca in fiecare meci transmis. Comentatorii au mentionat Romania sau romani de vreo patru ori inaintea primului gol din minutul 6 al meciului Germania-Costa Rica. Golul a fost astfel comentat „Acesta este al doilea gol pentru Lahm, iar primul a fost inscris in poarta lui Lobont!” OK, Hai Romania!

Alte citate: „Aceasta echipa a Olandei are doi jucatori care au participat in Cupa Intertoto, acolo unde Rapidul a fost eliminata in saisprezecimi”. „Portarul de rezerva al Spaniei a fost o saptamana in 1999 colegul lui Contra la Valencia”. „Doctorul acestei echipe a activat in 83 si la Barcelona, care in 98 parea ca vrea sa il angajeze pe Chivu”. „Acest jucator are un var care stie pe cineva a carui cumnat l-a depasit pe autostrada pe Mutu”. Si asa mai departe. Tin minte un meci intre doua echipe straine in care Mutu a fost pomenit mai mult decat tot restul jucatorilor de pe teren, fara sa joace nici macar o secunda (ma tem ca nu era nici pe lista de rezerve).

In varful tortului cu auto-referinte fara nici un rost cireasa o pune Mihaela Calacean, din Uppsala, Suedia. Avand probabil impresia ca Romania nu a fost mentionata suficient intr-un articol din The Economist in care se dezbatea de ce americanilor nu le pasa mult de Cupa Mondiala, Mihaela Calacean a trimis aceasta scrisoare redactiei: „A less testosterone-poisoned perspective to yours would consider that women have participated in the Olympics since 1990, while FIFA organizes the World Cup so that the women’s game does not get the same attention and publicity as the men’s. In my view, Nadia Comaneci’s achievement beat Pele’s any time.”

OK, Mihaela, si ce legatura are perspectiva ta indulcita cu estrogen cu de ce americanilor nu le place fotbalul? Nici una desigur, dar lipsa de relevanta la context nu trebuie sa ne limiteze tendinta de a face auto-referinte. Abia astept sa citesc scrisorile trimise redactiei National Geographic dupa numarul cu ursii panda. Sunt sigur ca un roman o sa aminteasca redactiei ca si noi avem ursi, ca ursii apar si intr-un roman de Sadoveanu si ca noi avem o bere numita Ursus. Hai Romania!

Un răspuns to “Avem si noi fotbalisti de talie mondiala, de exemplu Nadia”

  1. Gabriel Mihalache Says:

    In mod ironic, exista indivizi ca mine pe care daca vrei sa-i interesezi intr-un meciu sau alt eveniment, NU le spune despre romani, nu redu totul la coordonate romanesti. 🙂

    Presupunerea ca romanii sunt atat de redusi, ca nu vad relevanta decat in micul lor univers de 2 metri patrati, e jalnica si din pacate cam adevarata. Totusi, asa cum spuneam, mai sunt unii care tocmai din acest univers sufocant vor sa iasa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: